Melengüçceği Tatlısı
Orta Asya Türklerinden gelmektedir. 700 yıllık bir
öz geçmişi bulunmakla beraber Akçakoca’da yaşayan Manav Türkleri
tarafından geleneksel hali korunarak yapılmaktadır.
Orta Asya Türkleri Melen ovalarında yetişen Manda kaymağını kızartıp
tortu (dartı) haline getirdikten sonra hamurun içine sürüp tükettikleri
için Melengüçceği adını almıştır.
Melengüçceği tatlısını ister kuru, ister şeker ya da kestane balıyla
ballayarak deneyebilirsiniz. Akçakoca dağ çileği reçeli ile farklı bir
aroma verildiği gibi soğuk dondurma ilavesi ile de tüketebilirsiniz.
ÇERKEZ VE ABAZA TAVUĞU
Malzemeler (4 kişilik)
1,5kg. Tavuk
2 Orta boy kuru soğan
2 Su bardağı ceviz içi
1 Dilim pasta (mamursa)
1 Tatlı kaşığı acıka
3 Yemek kaşığı ayçiçek yağı
8 Su bardağı sıcak su
Hazırlanışı;
Tavuk temizlenir ve parçalara ayrılır. Parçalanmış tavuklar sıcak su
ilave edilerek pişirilir. Cevizler dövülür yada iki taş arasında ezilir.
İçine soğuk pasta ve acıka konarak yoğrulur. Sıkılarak yağı çıkarılır.
Yağı alınmış karışım tavuk suyu ile sulandırılarak bulamaç haline
getirilir. Parçalanmış tavuklar bu karışıma bulanarak üstüne ceviz yağı
gezdirilerek servis edilir.
GÖBETE
Malzemeler (4 Kişi için)
Hamuru için;
2 Yumurta
1 Fincan sıvı yağ
1 Fincan yoğurt
Un
1 Paket kabartma tozu
Bir miktar tuz
Su
İç malzemesi;
1 Bütün tavuk
1 Baş soğan
Bir miktar sıvı yağ
2 Adet patates
1 Yemek kaşığı salça
Bir miktar tuz ve karabiber
Hazırlanışı;
Hamurun Yapılışı;
2 Yumurta, 1 fincan sıvı yağ, 1 fincan yoğurt, 1 paket kabartma tozu,
tuz, un ve su karıştırılarak hamur kıvamına getirilerek 40 parçaya
ayrılır. Bir kap içinde bir miktar sıvı yağ ve tereyağı karışımı
eritilir. Bu kırk adet parçanın her biri oklava ile yemek tabağı
boyutunda açılır. Yağ karışımı açılan yufkaların arasına sürülür. Sonra
kırk parça hamur iki eşit parçaya ayrılır.(20-20)
Oklava ile açılan 20 parçanın her biri üst üste konularak kullanılacak
tepsi boyuna göre habur el yardımı ile büyütülür. İlk 20 parça tepsinin
altına serilir. İçine iç malzeme konulduktan sonra diğer 20 parça da iç
malzemenin üstüne kapatılır. Üst katman konulduktan sonra altta kalan
katmanın hamurları üstü kapatacak şekilde kıvrılır.
İç Malzemenin Hazırlanışı;
-Bir bütün tavuk haşlanır. Kemiklerden ayrılarak elle küçük parçalara
bölünür. 2 Adet patates küp küp doğranır. Bir tencereye bir miktar sıvı
yağ konur ve soğanlar küçük küçük doğranarak tencereye ilave edilir.
Ardından bir miktar salça, patatesler, tuz ve küçük parçalara ayrılan
tavuklar ilave edilerek karışım kavrulur. Tavuğu haşladığımız su bu
karışıma ilave edilir. Patatesler pişene kadar bekletilir. İç malzeme
piştikten sonra karışımın suyu tencerede bırakılarak posası böreğin iç
malzemesi olarak kullanılır. Bu malzeme tepsinin içine konulan hamurun
üstüne konularak diğer parça hamurda üstüne kapatılır ve 200 derece
fırında üstü pembeleşinceye kadar pişirilir.
Börek piştikten sonra kare kare kesilerek tencerede kalan sos üzerine
dükülerek servis edilir.