T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Düzce İl Halk Kütüphanesi

TURİZM

DENİZ TURİZMİ

Denizi, Kumu, Balıkçı Barınağı, her mevsimin özelliğine göre Balık çeşitleri, Gün batımı,Sivil ve Dini Mimarisi, Dağ Çileği, Kestane Balı, Fındığı, kilometrelerce uzanan Plajları, yemyeşil Bitki Dokusu, Piknik ve Mesire Alanları, Tarihi Anıt Ağaçları, Tarihi Ceneviz Kalesi,Mağarası,Şelaleleri, güler yüzlü insanları ve Yöresel Ağız Tatları ile hayranlık uyandırıyor.

Akçakoca, Karadeniz Bölgesinin batı ucunda, Orta Anadolu’nun denize açılan en yakın penceresi konumunda olup, İstanbul ve Ankara gibi iki Metropolün arasında yeşil ve mavinin kaynaştığı şirin bir tatil beldesidir. Düzce iline 34km. mesafede bulunan bölge,  aynı zamanda Düzce ilinin en büyük ilçesidir.

Karadeniz sahillerinde mavi bayrak alabilen tek turizm merkezi Akçakoca’dır. 28 km. yi bulan sahili boyunca çok sayıda kumsallı plajları var. Bir yanı boydan boya deniz, yer yerde Karadeniz’in heybetli dalgaları tarafından oluşmuş yalıyarları bulunmaktadır. Bunların en yükseği Ceneviz Kalesi ile Değirmenağzı arasında ve 30m.yükseklikte bulunan Soyat yalıyarlarıdır.

Akçakoca, Deniz-Kum-Güneş ekseni dışında; dalma meraklıları, sörf yapmak isteyen heyecan tutkunları, yelken sporuyla denizin mavi dünyasına açılmak ve olta balıkçılığına meraklı olanlar için alternatifler sunuyor.

YAYLA TURİZMİ

Düzce yaylaları bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahiptir.Arazi yapısı, iklimi, zengin su kaynakları ve bitki örtüsü ile her türlü doğa turizmine uygundur. Birbiri ardına sıralı ve bütünsel bir yapı arz eden Düzce yaylaları, Abant’dan başlayıp Kardüz Yaylasına kadar uzanmaktadır. Bunlar sırası ile Topuk Yaylası, Eğrelti Yaylası, Altunköy Yaylası, Kütüklü Yaylası, Sakarca Yaylası, Sinekli Yaylası, Kocayayla, Çiçekli Yaylası, Şehirli Yaylası, Torkul Göleti ve Yaylası, Odayeri Yaylası, Yanık ve Yanıkyanı Yaylası, Kekik Yaylası, Balıklı Yaylası, Hira Yaylası, Pürenli Yaylası, Derebalık Yaylası, Kızık Yaylası ve Kardüz Yaylalarıdır.

İNANÇ TURİZMİ

İlimiz sınırları içerisinde, dini ve mimari açıdan önemi bulunan ve inanç turizmine yönelik birçok tarihi yapı, mezar ve türbe bulunmaktadır. Bunlardan farklı mimari teknikler kullanılarak inşa edilmiş çantı tipi Cuma camileri en
fazla dikkat çekenler arasındadır. Genel olarak Manav Türklerinin yerleştiği köylerde bulunan çantı tipi camiler Düzce’nin Akçakoca ilçesindeki en eski dini mimari örneklerdir. 1323 tarihinden sonra yöreye yerleşen
Türklerin ibadet etmek amacıyla merkezi bir köyde inşa ettiği camilerdir. Yakın çevredeki köyler Cuma namazı için bu camilerde toplanırlardı. Bu nedenle bu camiler genel olarak Cuma Camisi olarak adlandırılmıştır. Yörenin Bol ağaçlı olması nedeniyle tamamen çantı tekniği kullanılarak ahşaptan çivi kullanılmadan, kütüklerin birbirine kertilmesiyle inşa edilen camilerdir.

RAFTİNG

Düzce ili su kaynakları yönünden oldukça zengin bir bölgedir. Su kaynakları kendi bölgemizden doğar, kendi bölgemizden Karadeniz’e dökülür. İlimiz sınırlarında 4 tane nehir, 1 tane baraj gölü (Hasanlar Barajı)1 tane sulak alan (Efteni Gölü) ve Akçakoca bölgesinden Karadeniz’e kıyısı vardır.

Düzce’nin Kuzeybatısında yer alan Cumayeri, şehir merkezine 21 km mesafededir. Doğal güzellikleri ve alternatif doğa sporlarına uygunluğu ile son yıllarda dikkat çeken bir bölgedir.

İlçe merkezine 3 km mesafede bulunan Cumayeri-Dokudeğirmen Köyü, yanından geçen Büyük Melen Nehri ile tanınmaktadır. Raftinge elverişli orta zorluktaki 13 km.lik parkuru ile Türkiye'nin 3. büyük rafting sporlarının yapıldığı bölgedir. Cumayeri-Dokuzdeğirmen Köyü Yüksek adrenalini essiz doğal güzelliklerin içinde yaşayabileceğiniz ender yerlerden biridir.

OFF ROAD

Off-Road derin su geçişleri çamur ve bataklık parkurları dik rampa ve inişler gibi normal araçlarla aşılması zor engelleri geçmeye yönelik yarışları ile zevkli seyir olanakları sağlayan alternatif spor dallarındandır.

İlimizde Darıyeri Yörükler Yaylası ile Düzce merkeze bağlı Kocayayla da çeşitli organizasyonlarla düzenlenen Off-Road yarışları, meraklılarına estetiği ve mücadeleyi bir arada sunuyor. Hız ve gösteri amaçlı parkurları ile Off-Road yarışlarına oldukça elverişli olan bu yaylalar yemyeşil doğası ile de kamp, trekking, foto safari yapmak isteyenleri de cezbediyor.

Kaynaşlı Kaymakamlığı ve Düzce Otomobil Sporları ve Off-Road Derneği (DOSOD) tarafından düzenlenen ve geleneksel hale gelen Yörükler Yaylası Off-Road etkinlikleri büyük ilgi görmektedir.

Düzce  merkez sınırları içerisinde bulunan Kocayayla, Düzce’ye 35.km. en yakın yerleşim yerine 11 km .mesafededir. 1449 m. rakımı olan yayla, 86.159m2 alana sahiptir. Kocayayla, Şehirli, Çiçekli ve Sinekli Yaylaları ile bütünlük arz ederek yaylalar gurubu oluştururlar. Bu yaylalar gurubu Abant’a 7km. mesafen ulaşılan en kısa ulaşım güzergahı üzerinde yer almaktadırlar.

Yörükler Yaylası Düzce’nin Kaynaşlı İlçesine bağlı Darıyeri Yörükler Köyündedir. Düzce'ye 15 km mesafede bulunan yayla, özellikle her yıl düzenlenen kamp ve Off-Road oyunları ile dikkat çeker. Doğa sporları içinde bölge oldukça uygundur.

Çam, Köknar ve Kayın ormanları içindeki bu iki  yaylada, Off-Road, trekking, kamçılık, at binme, bisiklet binme , ve foto safari aktiviteleri yapabilirsiniz.